Hur varmt man vill ha i sin lägenhet varierar ofta från person till person, några är frusna av sig och vill ha varmt medan andra trivs bäst när det är lite svalare.
Hos Armada följer vi Folkhälsomyndighetens riktvärdesrekommendationer som innebär att lufttemperaturen inomhus bör vara 20 grader Celsius mätt med en vanlig termometer, vilket i sin tur motsvarar ca 18 grader Celsius, mätt som operativ temperatur. Operativ temperaturmätning görs med ett särskilt mätinstrument då hänsyn även tas till omgivande ytors temperatur, som stjäl värme från kroppen. Du kan till viss del reglera värmen själv i din lägenhet via termostaten på elementet upp till Folkhälsomyndighetens satta riktvärdesrekommendationer. Det är den värmekomfort som ingår i hyran.
Varje grad varmare vi har inomhus ökar dock fastighetens energianvändning och bidrar till en negativ klimatpåverkan.
Möblera klokt
Både termostatventiler och element behöver fri cirkulation. Inred därför inte med möbler eller tunga gardiner framför – de hindrar värmen från att strömma ut i rummet. Undvik också värmealstrande apparater för nära termostaten. Värmen från t.ex. en tv kan göra att termostaten slås av.
Håll ventiler öppna och rena
De flesta lägenheter ventileras genom till- och frånluft. Tilluftsventilerna sitter ofta vid fönstren och ska hållas öppna för att undvika undertryck i lägenheten, vilket kan upplevas som kalldrag. Frånluftsventilerna i kök och badrum måste hållas öppna och rena. Torka regelbundet av ventilen i badrummet och gör rent filtret i köksfläkten.
Stäng av köksfläkten direkt efter matlagning
Om fläkten står på ett forcerat läge i onödan kan den bidra till att värmen dras ut ur lägenheten.
Vädra rätt
När du vädrar så gör det snabbt och effektivt, gärna med tvärdrag i max 10 minuter. Kalluften från ett fönster som står på glänt kyler ner lägenheten och påverkar dessutom termostatventilen som då släpper fram mer värme till elementen utan att det blir ett dugg varmare i lägenheten, man gör helt enkelt som det gamla uttrycket säger och ”eldar för kråkorna”.
Kontrollera temperaturen en bit in i lägenheten
För att få ett korrekt värde ska du använda en ordentlig termometer och mäta i rummets s.k. vistelsezon, minst 1 meter upp från golvet, mitt i rummet. Vid en yttervägg, nära golvet eller vid ett fönster blir temperaturen missvisande.
Om det är under 20 grader kontakta felanmälan på telefonnummer 08-540 200 50 så de kan lokalisera problemet. Du ska inte behöva ha kallare än 20 grader i din lägenhet.
Vad gör jag om jag fryser?
På hösten och våren när vädret slår om och det blir svalare/varmare ute kan det ibland kännas lite ruggigt inne. Elementen är bara ljumma och man fryser. Men då är det viktigt att titta på termometern. Är rumstemperaturen runt 20 grader är faktiskt allt som det ska.
Om du däremot vill ha varmare än de 20 grader som vi tillhandahåller kan vi rekommendera dig att köpa extra värmeelement. Sådana pluggar du bara in i en vanlig kontakt i väggen och betalar sedan via elräkningen för de extra grader du önskar i lägenheten.
Vad gör jag om termometern visar mindre än 20 grader?
Om rumstemperaturen skulle bli onormalt låg kan något fel ha uppstått.
Då ska du kontakta felanmälan på telefonnummer 08-540 200 50.